Eagerly

Een verbeterde contentstructuur

Bibliotheek Den Haag

Bibliotheek Den Haag

Alles op een logische plek

De Bibliotheek Den Haag heeft bij ons aangeklopt om hun website meer toegankelijk te maken. We zijn begonnen met het verbeteren van hun contentstructuur op de website. Dat hebben we natuurlijk niet zomaar uit onze duim gezogen, daar ging gedegen onderzoek aan vooraf. We hebben gekeken naar de data en gebruikersstudies ingezien. Hierna organiseerden we een werksessie.

 

Tijdens deze sessie zijn we samen met het kernteam van Bibliotheek Den Haag in de de organisatiedoelstellingen gedoken, en aan de hand daarvan konden we de website gaan herstructureren. En, last but not least; na het samenstellen van een nieuwe contentstructuur hebben we ‘m ook maar meteen getest middels een testsessie met échte bezoekers van de bibliotheek.

Werksessie

We startten het project met een werksessie die begint met iets heel leuks: huiswerk! We hebben de bibliotheek de volgende vragen gesteld: wat is het doel van de organisatie? Wat is de rol van de website binnen de organisatie? Wie zijn de doelgroep(en)? En wat zijn de conversiepunten op de website? Hiermee creëren we een goed en constructief beeld van het project, zodat we verder kunnen gaan denken en brainstormen.

 

 

‘Bibliotheek Den Haag is een plek waar iedereen kan komen en zichzelf kan zijn. Het vormt een ankerpunt in de samenleving van de stad.’
Wat is het doel van de organisatie?

Sitemap/ testsessie

Uit de verzamelde kennis is een sitemap met bijbehorende structuur ontwikkeld door ons en gepresenteerd aan het kernteam van Bibliotheek Den Haag. Deze is getest door een panel van zeven bezoekers variërend in leeftijd van 21 tot 74 jaar. Twee van hen zijn huidige leden, terwijl de anderen in het verleden lid waren. De meerderheid van de testers heeft specifieke doelen bij hun bezoek aan de website, maar ze hebben ook behoefte aan inspiratie om hun interesses te verbreden en nieuwe ideeën op te doen. Ze zijn goed bekend met de variatie aan diensten van Bibliotheek Den Haag en maken daar regelmatig gebruik van.

Uitgangspunten

Tijdens de werksessie hebben we uitgangspunten samengesteld. Bibliotheek Den Haag vertegenwoordigt namelijk een schat aan bronnen die verder reikt dan hun fysieke collectie. Hun doel is om deze rijkdom niet alleen te delen in de vestigingen, maar ook online te laten schitteren. Of je nu actief informatie zoekt of gewoon ronddwaalt, de website van Bibliotheek Den Haag biedt veel meer dan je zou verwachten. Ze streven ernaar om niet alleen te voorzien in je basisbehoeften, maar ook om je te inspireren en je nieuwsgierigheid te prikkelen. De website is met veel zorg ontworpen, en hierbij is een perfecte balans gevonden tussen functionaliteit en het delen van waardevolle informatie enerzijds, en anderzijds het inspireren en verrijken van jouw ervaring.

De definitieve contentstructuur

De resultaten van de testsessie hebben invloed gehad op de definitieve structuur van de website. We hebben rekening gehouden met diverse perspectieven, getoetst en zorgvuldig overwogen. Daarom dient het document wat we bij hen hebben aangeleverd met daarin het advies voor een definitieve contentstructuur, niet alleen als naslagwerk, maar ook als gids om de collectieve denkwijze en uitvoering te begrijpen. Al met al; deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een structuur en visie die de diverse behoeften en verwachtingen van de bezoekers weerspiegelt.