Eagerly

Internationaal leren over discriminatie

Een online learning tool voor de Anne Frank Stichting

Een online learning tool voor de Anne Frank Stichting
Anne Frank Stichting

Nadenken stimuleren

Antisemitisme, racisme en discriminatie komen overal in Europa voor. Dit beïnvloedt het leven van jongeren.

Stories that Move is een online learning tool die docenten gratis kunnen gebruiken. De tool bevat vijf leerpaden met lesmateriaal. Jongeren worden uitgedaagd na te denken over diversiteit en discriminatie. Zo zie je hoe je eigen afkomst en bubbel je perspectief en die van anderen bepaalt. Door deze learning tool worden prikkelende thema’s met video en interactief materiaal aangereikt, dit helpt docenten aan een concreet lesprogramma. Dit was een enorm interessant project voor ons, gezien het voornaamste doel het adresseren van ongelijkheid in de maatschappij is. We hebben deze tool recentelijk vernieuwd, zodat we nog beter aan de behoeftes van de jongeren en studenten door heel Europa kunnen voldoen.

Spanningsboog

Leerlingen hebben een korte spanningsboog en haken snel af als de user experience niet heel easy is. Prikkelende content, een aantrekkelijke interface, een simpele en effectieve flow zijn key. Eagerly heeft daar, in een jarenlange samenwerking met verschillende Europese partners en onder leiding van de Anne Frank Stichting, aan gewerkt. De focus van het leermateriaal ligt op korte video’s waarin jongeren verslag doen van hun ervaringen, wat leidt tot leerzame discussies. Na het ophalen van feedback bij verschillende gebruikers op verscheidene locaties, zijn er ook verbeteringen aangebracht in de nieuwste versie van de online learning tool. Stories that Move is nu nog toegankelijker, meer responsive en beschikbaar voor zoveel mogelijk studenten en docenten. De tool is nu beschikbaar in acht talen, op een breed scala aan apparaten (van smartphone tot digiboard).

Europees succes

Onze UX/UI specialisten ontwikkelden samen met tientallen partners, drie jaar lang, door heel Europa, de opzet en flow van de online learning tool. Daarbij gebruik makend van offline en online gebruikerstests, die al vroeg in het proces werden geïntroduceerd. In de tussentijd ontwikkelden we de tool en wonnen we met dit project de prestigieuze Comenius EduMedia Medal met een eervolle vermelding. We bleven echter in ontwikkeling. Zo gingen we in 2019 met ons kantoor naar Valencia om samen met medewerkers van de Anne Frank Stichting de tool in de praktijk te testen en te beoordelen.

De meest recente versie van de tool bestaat uit vijf leertrajecten over Diversiteit en Discriminatie, met online en offline lessen in individueel- of groepsverband. Naast het feit dat de tool meer responsive is, brachten we ook verbeteringen aan op het gebied van structuur. Elke les kan nu op een effectieve en overzichtelijke manier georganiseerd worden.

De jury van de Comenius EduMedia Medaille feliciteert de makers van Stories that Move met hun medaille en hoopt dat het project mensen zal blijven ‘bewegen’ om – zoals de Nederlandse zanger Bram Vermeulen eens schreef – ‘een steen te verleggen in de rivier’
Comenius EduMedia Medaille Jury
Anne Frank Stichting

De WCAG

Last, but not least; de laatste versie van de online learning tool vinkt ook veel punten van de WCAG-lijst af. Dit heeft alles te maken met toegankelijkheid, en door gebruik te maken van eenvoudige vormen en bepaalde kleuren is de inhoud ook voor mensen met bijvoorbeeld visuele beperkingen te lezen en te onderscheiden. Kortom; Stories that Move is bijgewerkt om nog meer studenten te bereiken, om zo belangrijke onderwerpen aan te pakken en dichterbij het oplossen van het diversiteits- en inclusiestuk te komen.

Aanzetten tot beweging

Jongeren laten nadenken over complexe onderwerpen valt niet mee. Toch is dit gelukt met prikkelende inhoud in aantrekkelijke vorm en door een gebruiksvriendelijke omgeving beschikbaar te maken. In die gebruiksvriendelijke online leeromgeving zit onze toegevoegde waarde.

Eagerly ontwikkelde een interface met heldere interactie en een technisch flexibel, veilig en goed te beheren systeem. Dit resulteert in een tool die dienstbaar, simpel en ontegenzeggelijk duidelijk is voor alle gebruikers (docenten, leerlingen en beheerders). Een prestatie van Europees formaat, waar we samen met de zeven partners lang en hard aan gewerkt hebben én nog steeds werken.

Bekijk de tool