Toegankelijkheid: Hoe Apple en Google de spelregels veranderen
Technologie zou het leven voor iedereen makkelijker moeten maken, maar bij de ontwikkeling stond digitale toegankelijkheid niet altijd bovenaan de wensenlijst.
Gelukkig verandert dat nu Apple en Google baanbrekende functies lanceren die smartphones inclusiever maken. Of je nu gehoorverlies ervaart of slechtziend bent, deze updates kunnen de manier waarop je je telefoon gebruikt compleet veranderen. En dat biedt ook weer kansen voor het ontwikkelen van je website of app.

Apple’s toegankelijkheidsfuncties
Apple loopt voorop met Eye Tracking: met deze geweldige nieuwe functie bedien je je iPhone of iPad met alleen je ogen. Of je nu apps opent, door sociale media scrolt of berichten typt, dit is baanbrekend voor mensen met beperkte mobiliteit.
Voor muziekliefhebbers is er Music Haptics, een functie die geluid omzet in trillingen via de Taptic Engine van de iPhone. Hierdoor kunnen doven en slechthorenden de ritmes van hun favoriete nummers voelen.
Vocal Shortcuts biedt de mogelijkheid om gepersonaliseerde spraakopdrachten voor Siri te maken. Zo wordt het nog makkelijker om dagelijkse taken handsfree uit te voeren.
Toegankelijkheid op Google Android
Google blijft niet achter en komt met grote verbeteringen in Android 15.
Een van de updates is LE Audio-ondersteuning voor gehoorapparaten. Dit zorgt voor een snellere koppeling met een gehoorapparaat en kristalhelder geluid bij bijvoorbeeld handsfree bellen.
Voor mensen die vertrouwen op Braille ondersteunt Android nu de interactie tussen hun telefoon en hun eigen bluetooth Braille Display. Hierdoor wordt het gebruik van de smarttelefoon een stuk eenvoudiger dan voorheen.
Ook AI-gestuurde afbeeldingsbeschrijvingen is een enorme vooruitgang voor blinden en slechtzienden. Dankzij Google’s geavanceerde AI kan TalkBack nu gedetailleerde beschrijvingen van afbeeldingen genereren, waardoor digitale content toegankelijker wordt. Dit scheelt ook veel werk bij het maken van alt teksten als contentmaker.
De toekomst is inclusief
Deze nieuwe features zijn een enorme stap vooruit in inclusiviteit. Voor miljoenen mensen wereldwijd zijn smartphones meer dan alleen gadgets; het zijn broodnodige hulpmiddelen. Hoe toegankelijker ze worden, hoe meer mensen verbonden en onafhankelijk zijn.
Aan de slag!
Dit neemt niet weg dat je als contentmaker en webontwikkelaar ook aan de bak moet. Je website moet technisch in staat zijn om deze functies te laten werken. En vergeet niet dat in het ontwerpen van je online toepassingen inclusiviteit voorop staat. Denk aan een duidelijke interface, goed leesbare tekst en alternatieve navigatiemethoden.
Toegankelijkheid is niet langer een optionele toevoeging, maar een essentieel onderdeel van webdesign en contentstrategie. Door nu in te spelen op deze ontwikkelingen, maak je je content klaar voor de toekomst én een breder en diverser publiek.

Art Director
Jouw website voorbereid op deze nieuwe features?
Aanpassingen doen om jouw website in te richten voor optimale toegankelijkheid? Wij denken graag mee.
Afspraak maken EmailMeer lezen

Mini Masterclass Digitale Toegankelijkheid
Jouw content moet voor iedereen toegankelijk zijn, maar waar te beginnen? We helpen je met een hands-on sessie om jouw website toegankelijk te maken.

WCAG: Toegankelijke website én toegankelijke teksten, zo doe je dat
Een toegankelijke website én toegankelijke content. Vanaf juni 2025 moeten alle e-commerce websites in Nederland digitaal toegankelijk zijn.
Design & Identiteit
In ons design staat inclusiviteit voorop. Onze UX designers denken na over de optimale gebruikerservaring voor al je bezoekers. Lees meer over UX Design.
Design & IdentiteitDevelopment & Integraties
Toegankelijkheid zit steeds meer in het DNA van onze developers. Lees meer over development.
Development & Integraties