Eagerly

Plug & play oplossing voor lesmateriaal

Kunst Centraal

Kunst Centraal

Vernieuwing

Eén stevige paraplu

Kunst Centraal verbindt scholen met kunst, cultuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Daarvoor creëren ze lessen. Op eigen inzicht, met behulp van freelance creatieven of op locaties die inspireren. Hun missie is kortom: het versterken van de creatieve kracht van een jonge generatie.

Dat resulteerde in een wildgroei aan websites. We telden er vier: eentje waar je als leerkracht de informatie kon vinden om je lessen voor te bereiden, een plek waar je je rooster kon vinden, een aparte site voor het voortgezet onderwijs en eentje met informatie over de organisatie. Allemaal met een eigen smoel.

Aan ons de vraag om die sites te bundelen in één herkenbare omgeving met een gebruiksvriendelijke structuur.

Gebruiksvriendelijk en makkelijk

Eén van de belangrijkste inzichten uit ons vooronderzoek was dat het voor leerkrachten helemaal niet zo leuk was om deze lessen te geven. Dat zat ‘m in de benodigde voorbereidingstijd. Het materiaal werd aangeleverd in directieve handleidingen: zoek een plaatje om deze vraag te stellen, dit hoofdstuk gaat over die video, zet die klaar.

Wat ons betreft zit hier de grootste winst van het vernieuwde kunstcentraal.nl: wij creëerden een oplossing waarin consulenten het lesmateriaal verzorgen. Het enige dat leerkrachten hoeven te doen is de les te openen op het digibord. Lukt voorbereiden een keer niet? Dan doet dat niets af aan de kwaliteit, het wijst zich vanzelf.

Een persoonlijke landingspagina

Die gecaterde ervaring hebben onze UX’ers extra uitgediept met een pagina per school en cultureel partner. Dat is een deelbare url (of bookmark) waar je jouw rooster vindt, met jouw contactpersonen en lesmateriaal. Het uitgangspunt hierbij is immers: zo min mogelijk hoeven zoeken.

In ontwikkeling bleek dat nog knap lastig, want als Kunst Centraal wil je die informatie natuurlijk niet per school en partner hoeven toe te wijzen en bij te houden. Onze developers creëerden een oplossing waarin slim gebruik wordt gemaakt van bestaande WordPress-taxonomies en een maatwerk koppeling met hun Navision-planningstool.

Presentation sales slide (updated?) in 50/50
Presentation sales slide (updated?) in 50/50

Benieuwd naar onze oplossingen voor het onderwijs?

We geven je graag een demo van de voor jou relevante cases. Wij staan namelijk te springen om WordPress nog vaker in te zetten voor het ontwikkelen van educatieve tools.

Maak een afspraak

Huisstijl

Redactionele vrijheid

Lesmateriaal laten klaarzetten voor en door creatieven, dat vraagt om templates met een stroken-oplossing zoals wij die nog niet eerder hadden uitgedacht. In de woorden van Kunst Centraal: “Met stroken krijgen wij LEGO-blokken, maar dan verwachten wij die niet alleen op en onder elkaar te kunnen klikken, wij willen ook de verschillende vormen en kleuren.”

Gebaseerd op een inclusieve identiteit en strakke wireframes zijn onze designers gaan ontwerpen. Waar bieden we keuzes en waar juist niet? Want we snappen de behoefte. Maar in onze zoektocht naar uniformiteit adviseren we geen kermis. En vanuit oogpunt van toegankelijkheid willen we voorkomen dat informatie verloren gaat omdat vorm afleidt van inhoud.

Online style guide

Regels van het spel

Zoals de nieuwe vorm van het lesmateriaal uitnodigt tot meer creativiteit in content management, zo heeft ons huisstijl advies daarbij geleid tot een wens van de organisatie in het helpen standaardiseren van uitingen. Daarom hebben we de keuzes in ons ontwerp gevat in een gebruiksvriendelijk huisstijl-handboek.

Omdat we deze digitaal aanbieden, vind je in deze style guide niet alleen aanwijzingen voor het opmaken van power points en social content, maar zijn benodigde assets ook direct downloadbaar – en simpel te updaten als er ooit verandering in komt. Dat past wat ons betreft perfect bij de organisatie Kunst Centraal: constant in ontwikkeling.

Demo of online style guide

Cases

Een sprint vooruit

Kunst Centraal is een perfect voorbeeld van een opdrachtgever met wie we duurzaam (door)ontwikkelen. Liefst op basis van inzichten die we opdoen uit kwantitatieve analyse of gericht gebruikersonderzoek.

Benieuwd naar andere uitgesproken digitale ervaringen die op eenzelfde manier ontstaan zijn?